0400 658 120 vesa@vehto.fi

Yrityksen tarina

Maarakennus Vehto Oy

Oltuani 16 vuotta maanrakennusalalla, perustettiin TMI Reijo Åstedt marraskuussa v. 1992. Yrittäjäurani aloitin pyöräkuormaajalla, jonka ostin käytettynä eräältä kaupan jälkeen eläkkeelle jäävältä yrittäjältä. Kone ostettiin velaksi. Rahat lainasin paikallisesta säästöpankista. Takuina oli talo ja velipojan henkilötakaus, lainan korko oli 14%. Suomi oli silloin syvässä lamassa.

Työt aloitettiin VR konepajalla lumitöillä. Kesäisin tehtiin töitä rakennusliikkeille ja yksityisille talonrakentajille. Ensimmäinen kaivinkone hankittiin v. -95, se oli pyöräalustainen Åkerman. Uuden koneen avulla pystyin laajentamaan yritykseni tehokkuutta ja suoriutumaan urakoista ilman muiden urakoitsijoiden apua.

1995 yrityksestä tehtiin osakeyhtiö, mikä oli työläs prosessi siihen aikaan, mutta toiminimellä toimiminen olisi ollut verotuksen vuoksi kohtalokasta. Yrityksen tilintarkastajana aloitti tuolloin Mäkelän Pertti. Kirjanpitäjänä toimi Merja Åstedt. Koulutuksen hän hankki työn ohessa, jotta pystyi tekemään myös tilinpäätöksen.

1998 palkkasin yritykseen toisen kuljettajan itseni lisäksi. Hän oli vasta 18 -vuotias ja kokematon, koulutin hänet itse ajamaan koneita. Talvi 1998 -99 oli runsas luminen, alkoi aikaisin marraskuussa ja loppui vasta maaliskuussa. Silloin pyöräkuormaaja liikkui yötä päivää.

Traktorikaivurin ostin -99 ja tela-alustaisen kaivinkoneen -00. Vuonna 2001 ostettiin toinen pyöräkuormaaja, silloin alkoi lumitöiden tekeminen myös kaupungille. Kesäisin teimme rakennusten pohjia ja junaratojen maansiirtotöitä.

2003 alkoi Vesa Lehdon työt yrityksessä. Koulutuksen hän suoritti Rajamäen työtehoseurassa(TTS). Kaiken vapaa-ajan hän oli töissä, talvisin lumipyrypäivinä oli haastavaa saada vapaata koulusta.

Osakas Vesasta tuli 2008. Silloin yrityksessä oli 3 kaivinkonetta, 3 pyöräkuormaajaa ja auto. 2012 tehtiin sukupolvenvaihdos yrityksessä. Vesasta tuli omistaja ja yrityksen nimeksi tuli Maarakennus Vehto Oy. Silloin yrityksen työllistäjiä oli mm. Destia, VR, Hyvinkään kaupunki, rakennusliikkeitä ja omakotirakentajia. Kalustoon kuului: 4 kaivinkonetta, 2 pyöräkuormaajaa, traktorikaivuri, kuorma-auto sekä koneiden siirtoauto (lavetti).

Reijo Åstedt